МВФ е готов да продължи подкрепата си за Гърция

Международният валутен фонд е готов да продължи своята подкрепа за Гърция и очаква с нетърпение да преговаря с новото правителство на страната, заяви Управляващият директор на фонда Кристин Лагард. В същото време обаче тя изключи възможността за по-специално отношение на МВФ спрямо Гърция.

Гърция трябва да спазва правилата в еврозоната и не може да изисква по-специално третиране по въпроса за нейния дълг, посочи Лагард след убедителната победа на гръцката радикална левица СИРИЗА на изборите в неделя и настояванията на новия премиер на страната Алексис Цирпас за прекратяване на строгите мерки на икономии, договорени с международните кредитори и за поредна редукция на гръцкия държавен дълг.

Има вътрешни правила в еврозоната, които трябва да се спазват. Ние не можем да направим специални изключения за една или друга страна, подчерта шефът на МВФ.

Лагард добави, че Гърция все още се нуждае от провеждане на ключови реформи като подобрение на събираемостта на данъците и намаляване на броя на висящите съдебни дела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *