Бизнесът против вдигането на осигуровките

По 1,70 лв. на ден на работещ българин ще струва увеличението на пенсионната осигуровка с 0,5%. Тази сметка направи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Според него това ще е увеличението при заплата от 1000 лв.
За нормален месец с 22 дни това означава, че всеки ще внесе по 37,40 лв. допълнително в НОИ.
При сегашното разпределение на осигурителната тежест между работодател и работник в съотношение 60:40 работодателят ще плати 1 лв. дневно по-висока осигуровка, а работникът 70 ст., обясни Калфин във фейсбук профила си.
Вицепремиерът обаче пресметна увеличението само за една година.
Реално предложенията са осигуровките да растат с по 0,5% в следващите 10 години. Тази прогноза се основава на сметки на НОИ, че осигурителният институт няма да има нужда от бюджетна субсидия, ако пенсионните осигуровки бъдат увеличени с 8% спрямо сегашното си ниво от 17,8%. Това обаче означава при заплата от 1000 лв. месечната осигуровка да скочи от 178 лв. на 258 лв. При предложението на Калфин за ръст с 5% месечната вноска ще нарасне до 228 лв.
Увеличението на осигуровките е основният проблем пред разговорите за пенсионната реформа, които управляващите започват от днес.
Финансовият министър е категорично против вдигане на осигурителната тежест и предпочита да затегне работата на приходните агенции и събираемостта.
Заради това той е предвидил до 2017 г. да замрази осигуровките. Освен ГЕРБ и партията на Калфин АБВ не подкрепяла напълно предложението му за ръст на осигуровките.
За вдигане на вноската засега са само реформаторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *