Иран допуска спад на цената на петрола до 25 долара за барел

Иран, като член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), не вижда каквито и да е намерения на картела да предприеме действия в подкрепа на цените, заяви петролният министър Биджан Зангане. Според него при тези обстоятелства стойността на един барел „черно злато“ може да спадне до 25 долара, предава руският портал „Вести“.

В състава на ОПЕК попадат 12 държави: Иран, Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия, Венецуела, Катар, Либия, Обединените арабски емирства, Алжир, Нигерия, Еквадор и Ангола. Както е известно, за намаляване на производството в подкрепа на цените активно лобират само Иран и Венецуела.

Биджан Зангане призова за засилване на сътрудничеството между държавите от Организацията, но заяви, че Иран не е инициирал извънредно заседание на картела.

„Иран няма план и в момента се консултира с останалите членове на ОПЕК в опит да се предотврати рязко спадане на цените на петрола. Тези консултации обаче не дават резултат“, каза той в понеделник.

Цените на петрола се понижиха с над 50% от юни 2014 г. насам под натиска на глобалното пренасищане и отказът на мнозинството от ОПЕК да намали производството. Основният противник на свиването на добива продължава да е Саудитска Арабия, която вижда в настоящата ситуация възможност да разшири пазарния си дял въпреки евтиния шистов петрол от САЩ.

Зангане също така каза, че Иран няма план за самостоятелно намаляване на собственото си производство и че след последната среща на ОПЕК не е имало повече срещи със Саудитска Арабия, която се счита за основен политически съперник на Техеран в региона.

Държавният бюджет на Иран се формира въз основа на цена на петрола от 72 долара за барел. Въпреки това Биджан Зангане посочи, че страна може да издържи на спад до 25 долара за барел, но предупреди, че при подобно развитие Саудитска Арабия и Кувейт също ще бъдат силно засегнати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *