Бизнесът сезира Брюксел за тока

Жалба до Европейската комисия прати заради тока бизнесът у нас. Четирите работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, сезират Брюксел, че е нарушено правото на Общността относно държавните помощи. Става дума за изкупуването на електрическата енергия от Националната електрическа компания от двете американски топлоцентрали – „AES Гълъбово“ и „Контур Глобал“- Марица-изток 3″. Държавата изкупува тока на фиксирани цени, които са по-високи от пазарните заради договор от 2001 г.

Подобни констатации бяха вече установени и от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в нейно решение от 3 юли 2013 г., както и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (сега КЕВР), която също сезира за държавна помощ Европейската комисия.

Работодателите настояват комисарите от ЕК да установят нарушението, както и да предоставят информация за хода на процедурата по сигнала за същите нарушения, изпратен от КЕВР. Това ще даде възможност българската страна да предовогори условията по изкупуване на тока от двете централи.

Четирите организации, които организират голям протест срещу високите цени на тока за бизнеса на 30 септември в София, искат и въвеждането на мораториум върху задължителното изкупуване на ток по преференциални цени. Той трябва да важи за обекти, които са въведени в експлоатация след 1 октомври 2015 г. Работодателите не пропускат за пореден път да поискат оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов.

Четирите организации поканиха официално КНСБ и КТ „Подкрепа“ да се включат в протеста срещу високите цени на тока. Заради тях анализ на „Ърнст енд Янг“ сочи, че на улицата ще останат близо 107 000 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *