Бизнесът: Скочи ли цената на тока, скачат и цените на продуктите

Безспорно увеличението с повече от 20% на цената на електроенергията за бизнеса ще доведе до увеличение на други цени. Няма как при този скок да не поскъпне цената на редица стоки, каза в студиото на Нова телевизия Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Той посочи, че в някои сектори ще може да се свие печалбата, но на в други сфери – не. Някъде цената ще могже да се пренесе върху себестойността, някъде няма да може и там ще се пристъпи към съкращаване на дейности и замразяване на доходи, допълни Велев.

Според него въпросът не е кой трябва да плати сметката, дали потребителите, дали бизнесът, а как да бъде платена сметката. Велев отбеляза, че заради скъпите енергии малко хора печелят много пари. Имена не назова, но посочи скъпите източници на електроенергия: фотоволтаиците, американските централи, неефективностите в преноса на енергия и пр.

Трябва обществена реакция, обществен натиск над управляващите да решат проблема, заяви той.

Васил Велев е категоричен, че токът от тях трябва да се купува на пазарни цени, както и да се разшири кръгът на бедните и те да се субсидират, а не цената на тока да е еднаква за всички. Защото, посочи той, като се поддържа ниска цена на енергията за бита, всъщност се субсидират богатите, а не бедните, защото богатите потребяват повече енергия.

Според Марияна Кукушева, зходите на бедните ще бъдат намалени след поскъпването на тока с 20% за бизнеса.

Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, бе категорична, че ако цената на тока скочи с 20% цената на хляба също ще се увеличи и обясни: Цената на тока ще повлияе върху цената на торовете. След това – отидете на нивата. Ще поскъпнат семената, ще поскъпне обработката на почвата… Ще поскъпне суровината, брашното. От тук нататък влизаме в хлебопроизводството. През лятото нашите енергоразходи растат, защото ползваме изключитебно много енергия за охлаждане на продукта. Прибавете и опаковките…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *