Синдикат поиска оставката на шефа на „Пътнически превози“

Първи частен синдикат поиска оставката на управителя на „БДЖ Пътнически“ превози Димитър Костадинов. Повод за искането е „поредната неадекватна стъпка на ръководителя на дружеството и предложеното разделяне и обособяване на нови пътнически центрове (отделни дружества и подизпълнители) под шапката на „БДЖ Пътнически превози“. Това се случва без задължителния 70-дневен срок за предизвестие според действащия Кодекс на труда.
Писмото на управителя на БДЖ ПП е изпратено и до СЖС „Промяна“, а поканата е отправена за 10 часа сутринта утре, 10 юни.
От Първи частен синдикат категорично отказват да легитимират поредния според тях опит за ликвидиране на БДЖ. Изразяват и недоумение как е възможно подобни структурни промени да се случват преди приемането на стратегия за развитие на железницата и план за оздравяване на БДЖ, където подобно разделяне само се споменава като възможност без никаква конкретика. Той счита, че и в момента не е налице обосновано предложение, а с този ход се цели допълнително утежняване на и без това тежката ситуация в БДЖ.

Другата вероятна причина е желанието за аутсорсване/концесиониране/приватизация на отделните звена по ремонта, издаването на билети и др. в железницата. Опитът с даването на почистването на вагони в частни ръце преди няколко години нагледно е демонстрирал как разходите са се увеличили, а ефективността е спаднала добавят от синдиката.

Според тях това на практика ще означава допълнително раздуване на административния персонал и влошаване на ефективността на дружеството вместо да се търси интегриран и ефективен подход. Той задава риторичния въпрос: „Има ли подобни примери другаде в Европа и ако има дали те са успешни?“
Писмото е изпратено и до министъра на транспорта Ивайло Московски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *