Бизнесът спира със съкращенията

Фирмите вече спират с масовите съкращения като начин за оцеляване в кризата и за финансово стабилизиране.
Товапоказва проучване на Българска стопанска камара,КНСБ, КТ „Подкрепа“ иАсоциацията за развитие на човешкия потенциал в индустрията, пише в .“Сега“.

Допитването е направено сред 1380 малки, средни и големи предприятия, от които повече от половинатав производството.
От тях 46% не само не смятат да съкращават, но и са превърнали в приоритет задържането на ключови специалисти. В същото време по-малко от 1/3 от анкетираните смятат да инвестират в технологии, обновяване и модернизация.

Това е риск за икономиката ни, коментира пред вестника Жечко Димитров, програмен директор в БСК.
Като неотложно средство за повишаване на конкурентоспособността около половината от мениджърите – 46%, виждат развитието си по-скоро в подобряване на връзките с клиентите и разширяването на продуктите и услугите към тях, вместо в нови технологии.
Резултатите сочат още, че работодателите не инвестират в обучение на персонала – поради липса на средства, но и на култура и познания, пише „Фокус“. Над 55%от фирмитеотделят по-малко от 1% от разходите си за квалификация на работниците.

Пред „Фокус” Емил Димитров, конфедерален секретар на КТ „Подкрепа”, завеждащ отдел „Пазар на труда“, каза, че към момента все още липсват ясно инвестиционни намерения на фирмите, което води до извода, че кризата ще бъде доста по-продължителна.
Има съществено преместване на работната сила, що се отнася до младите хора – от индустрията към търговията и услугите.

Според него това са двата най-обезпокоителни факта от проучванията –
липсата на ясна визия в работодателите за бъдещи инвестиции и развитие и това, че младежите се преместват в друг сектор. Според Емил Димитров, вече има недостиг на млади кадри в индустрията.

Причините са свързани с по-високото заплащане, по-леките условия на труд и липсата на развитие на нови технологии, високотехнологични работни места.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *