Българите теглят най-скъпите кредити

България е четвърта в класация по скъпи жилищните заеми за домакинствата в ЕС. В страната ни лихвата плюс таксите излизат общо 9,24% годишно, докато в ЕС нивата са от 3 до 6%.В същото време депозитите у нас са сред най-изгодните в Евросъюза, защото носят годишна лихва 5,65% при средно 1-2% в останалите страни членки, пише в. „Сега“, позовавайки се наданни към септември 2010 г., публикувани на сайта на Европейската централна банка (ЕЦБ).
Годишният процент на разходите (ГПР) по новоотпуснатите жилищни заеми в България е 9,24% в левове през септември. ГПР е най-точният показател за цената на кредита – включва не само лихвата, но и таксите и комисионите. По-скъпо за същия продукт плащат само унгарците, латвийците и румънците. Лихвата плюс таксите в Унгария излизат 9,73% годишно (във форинти), в Латвия – 10,46% (в латове), а в Румъния – 11,19% (в леи).
Българите и румънците вземат най-скъпите кредити в страните от ЕС, които още не са приели единната европейска валута, писа ирумънският вестник „Евениментул зилей“, цитиран от БТА.

Дори и в офертите с промоционални лихви, валидни за ограничен период от време, потребителските и ипотечните кредити в България и Румъния са с много по-високи разходи от почти всички останали членки на съюза.
Най-евтините кредити в евро за жилища, със средна ефективна годишна лихва от 2,2 процента, са били отпускани в Дания.

От страните в еврозоната най-евтините кредити са се предлагали във Финландия – с ефективни разходи под шест процента за потребителските кредити и под 2,3 на сто за ипотечните.
Австрийците са теглили по-скъпи кредити от тези във Финландия, Испания и Италия. По-скъпи кредити от тези на австрийците са теглили гърците, където средната ефективна лихва е била близо четири процента.

Една от страните, в които кредитите са много по-ниски от тези в Румъния, е Полша, където при ипотечните заеми лихвите са 4,5 на сто, а при потребителските – 4,7 процента, отбелязва румънското издание.

Централните банки в държави с валутен борд, като България например, не могат да финансират директно търговските банки, коментират експерти пред в. „Сега“.Точно обратното е положението в еврозоната, където местните трезори могат да разчитат на евтино финансиране от ЕЦБ, което им позволява да поддържат по-ниски лихви по заемите. Освен това нивата на лихвите по кредитите са свързани и с депозитите. Лихвите по депозитите в ЕС са в границите 1-2%, докато в България средният процент за домакинските влогове в левове до една година е 5,65% годишно към септември 2010 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *