Бизнес доверието в Германия най-ниско от поне 18 години

Бизнес доверието в Германия се понижава през февруари и пада до най-ниското си ниво за последните поне 18 години, показват данните на изследователския институт Ifo. От тях става ясно, че за момента нито пониженият лихвен процент в еврозоната, нито плановете за икономически стимули на немското правителство не успяват да върнат доверието на бизнеса.
Индексът на Ifo се изготвя на база анкетиране на 7 000 изпълнителни директори и мениджъри във водещи компании. През февруари неговата стойност пада до 82,6 пункта, след като през януари стойността му беше 83 пункта. Това е най-ниското ниво на показателя, откакто е обединена статистиката за Източна и Западна Германия през 1991 година.
Показателят, който измерва текущите условия в немската икономика, също се понижава. Неговото отстъпление е от 86,8 пункта през януари до 84,3 пункта през февруари. Известен повод за оптимизъм дава фактът, че показателят, измерващ очакванията за бъдещето, се повишава от 79,5 на 80,9 пункта.
От началото на годината немският водещ борсов индекс DAX е изгубил 19 на сто от стойността си, което още веднъж показва недоверието в бъдещето на немската икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *