Исканите средства по Норвежката програма – тройно повече от отпусканите

Общият брой проектни предложения, набрани у нас до 31 декември 2008 г. по Норвежката програма за сътрудничество между Норвегия и България, е 95. Проектните предложения са на стойност общо 56,96 млн. евро – почти тройно повече от стойността на отпуснатите по програмата средства, които са в размер на 20 млн. евро.
Най-голям е броят проектни предложения в сектор Подпомагане на устойчивото производство (39 броя), а най-висока е стойността на проекто-предложенията в сектор Енергийна ефективност (31,61 млн. евро).
Норвежката програма за сътрудничество има за цел да стимулира икономическия растеж и устойчивото развитие и да допринесе за засилване на двустранните отношения между България и Норвегия. Финансират се проекти, които биха допринесли за иновационния и технологичен обмен и бизнес развитие между България и Норвегия за периода януари 2007 – април 2009.
Подкрепата не може да надхвърля 60% от стойността на проекта. Предвидени са обаче две изключения в стойността на отпусканите средства: до 85% – за проекти на централните, регионалните или местните власти при осигурено допълнително финансиране от държавния или местния бюджет; до 90% – за проекти на неправителствени организации и социални партньори.
Процедурата за одобрение на заявените предложения продължава до края на април 2009 г., а крайна дата за изпълнение на проектите е 30 април 2011 г. Основно изискване за участие в програмата е доказано партньорство между организации от Норвегия и България.
Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *