София все още с най-висока доходност от офис площи в ЕС

Доходността от офис площите в София е все още най-висока от останалите пазари в ЕС, включени в проучване на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE), като в момента тя е 9%.
Нивото на доходността в София се сравнява с това на други офис пазари извън ЕС като Белград, Истанбул и Тел Авив, където то също е 9%.
От всички 27 пазара в проучването единствено тези в Русияса с по-висока доходност от София, като нивото в Москва е 10%, а в Санкт Петербург – 12%. Най-ниска е доходността в Цюрих, която в момента е 4,75%.
Нивата на наемите на първокачествените офис площи в София продължават да се намират под натиск в посока надолу, сочи докладът.
В момента средните наемни нива в София са 17 евро на кв. м на месец, или 204 евро на година, което представлява понижение от 5,6% за последната една година.
Големият обем проекти в процес на развитие, които се очаква да излязат на пазара в София през следващите 12 до 18 месеца, може да доведе до покачване на дела на незаетите площи.
Нивото на усвояване в цяла Европа се е понижило през последното тримесечие на миналата година в резултат от забавянето на икономиката и повишената чувствителност към цените от страна на наемателите. В резултат от отслабналото търсене и новите проекти, които биват завършени, се покачва делът на свободните площи.
Нивата на наемите са отчели понижение почти на всички пазари, като средният спад за Европа е 2,5%. Някои от големите западноевропейски пазари са отчели значителни спадове, като за Уест Енд в Лондон например той е 19% от своя връх.
Ръстът, който пазарите в Централна и Източна Европа отчитаха до скоро, също е спрял и някои пазари като Москва са регистрирали спад в наемите. За Москва той е 11,8%. Истанбул е пазарът, регистрирал най-високо повишение на наемните нива, като ръстът за последните три месеца на 2008 г. е 12,5%, а за цялата година той е 60,7%. В резултат на това средните наеми на първокласните офиси в Истанбул са достигнали 45 долара на кв. м на месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *