Биковете триумфираха на БФБ

И тази седмица на Българска фондова борса бе оживено. Сключиха се сделки, изстреляли индексите нагоре, а капитализацията на БФБ се върна до 10.6 млрд. лв. Оборотът от четирите сесии надхвърли 19 млн. лв., като най-силни дни в това отношение бяха вторник и петък.
На седмична база с ръстове завършиха 3 от индексите:
SOFIX се покачи с 11.25% до 336.34 пункта.BG40 добави 7.7% до 97.16 пункта. BGTR30 се покачи с 11.3% до 249.10 пункта.
Имотният сектор бе единственият, който се движеше в обратната посока надолу, като BGREIT изгуби 1.6% до 39.67 пункта през седмицата.
С най-чувствителен ръст през седмицата се представи акцията на курортния комплкес Албена АД, където очакват 4 хил. туристи за великденските празници. От цена на отваряне във вторник 17 лв., пазарът затвори при 25.01 лв. за акция, което е изменение от 47.1%.
Силен ръст направи и акцията на Спарки Елтос АД, която от 1.20 лв. поскъпна до 1.55 лв. или с ръст от 35% за четири дни на търговия. Вчера от дружеството обявиха, че купуват свой дистрибутор за 800 хил. лв.
През седмицата ТБ Първа инвестиционна банка АД прехвърли прага от 2 лв. и поскъпна чувствително над тази граница, като в петък позицията затвори на 2.12 лв. или с покачване от 17.1%. В четвъртък от банката публикуваха годишният консолидиран отчет, който потвърди нетна печалба от близо 50 млн. лв. за 2008 година.
На отрицателна територия през седмицата се търгуваха Петрол АД и Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ. Дистрибуторът на горива започна във вторник от 7.90 лв. за лот, а затвори в петък на 7.80 лв., което е спад 1.2%. Дружеството със специална инвестиционна цел изгуби 2 стотинки, което в проценти е 2.7% надолу до 0.70 лв. за акция.
Зад високия оборот във вторник и петък застана прехвърлянето на обемни пакети от капитала на ЦКБ Риъл Истейт Фонд АДСИЦ. През борсата преминаха общо 197 562 негови акции при средна цена 57 лв. за лот. При регистриран на борсата капитал от 650 000 лв., това означава, че през седмицата обект на търговия е бил 30.3% от капитала на компанията.
През седмицата станахме свидетели на няколко новини от пазара на дългове. Балканкар-Заря АД обяви, че ще увеличава основния си капитал в размер не по-малък от 1 млн. лв., заради проблем с облигационната си емисия, с което стана поредното дружество с подобен проблем след Елана Холдинг АД, Ален Мак АД, ФЕЕИ АДСИЦ.
След проведено Общо събрание облигационерите на Елана Холдинг АД се съгласиха срока на емисията да бъде удължен с падеж 14.06.2010 година, а на акционерите на Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ им предстои да гласуват за набиране на 1 млрд. лв. чрез увеличаване на капитала с до 500 млн. лева и издаване на облигации за 500 млн. лева в срок до 5 години.
Наред с отчетите на публичните дружества, през седмицата прочетохме и няколко партийни отчета, от които стана ясно, че участници на капиталовия пазар подкрепят финансови политическите сили. Така например Меком АД е дарила 10 560 лева на БСП през миналата година.
През следващата седмица предстоят Общите събрания на Химко АД / вторник, 21 април/ и на Пи Ар Си АДСИЦ / сряда, 22 април/. Предстои да разберем и дали трендът на БФБ ще се запази позитивен.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *