Списъкът с топ-инвеститори посяга на търговската тайна?

Най-новата инициатива на Комисията за финансов надзор, а именно да събере в списък най-големите инвеститори на БФБ със сделки за над 100 хил. лв., разбуни духовете и активизира коментарите.
В медийното пространство се чуха гласове на недоволни от инициативата, според които това ще потисне още повече замрелият ни фондов пазар. Други пък аплодираха, защото по този начин властите ще сложат точка на опитите да се извършват нечисти прехвърляния на средства през пазара.
Дискусията пренесохме и в Анкети на DarikFinance.bg, като според мнозинството участвали, а именно 32% от 117 души, задачата, с която се е заела КФН, представлява абсолютно неоправдано посегателство върху търговската тайна.
В същото време обаче 25% от анкетираните добавят, че това е един добър ход срещу опитите за пране на пари, а 9% ги допълват със схващането си, че това е съвсем нормална практика, която отразява по-добрия контрол върху пазара от страна на компетентните власти.
Съществен процент от отговорилите /24%/ са на мнение, че поредната активност от страна на регулатора няма да доведе до съществени промени, а според 9 на сто този списък ще се отрази негативно на пазара и ще наплаши инвеститорите, които разчитат на поверителност.
Новата ни анкета отново ви връща на борсата, където през тази седмица станахме свидетели на бурен растеж. Три от индексите пораснаха значително на седмична база, но имотният сегмент дава индикации за скептицизъм. Накъде ще продължи водещият бенчмарк SOFIX в оставащите дни от месец април ви каним да прогнозирате на база на опита, който имате като инвеститори или просто като наблюдаващи пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *