Ранкова: КФН и БФБ не санкционират за едно и също нарушение посредниците

В началото на март Комисията за финансов надзор /КФН/ одобри промени в правилника на Българската фондова борса /БФБ/ част V и VІ. С одобрението си КФН разрешава на БФБ да налага санкции за нарушение на нормативната уредба, свързана с дейността на инвестиционните посредници.
На въпрос редно ли е това след като КФН също има право на подобни санкции, Димана Ранкова, заместник-председател на Комисията, ръководещ управление Надзор на инвестиционната дейност, отговори: Така зададен въпросът, ще отговоря, че не е редно, но ще кажа защо сме изисквали глава 5 да има такива текстове. Ясно е, че борсовият правилник не може да се отклонява от това, което изисква законът – да съдържа правилата на борсовия оператор.
В закона за пазари за финансови инструменти изрично се изискват няколко неща, които борсата трябва да предприеме, а именно да има уредени правила и процедури, с които да се гарантира, че има постоянен контрол над борсовата търговия и то контрол, именно от страна на самата борса като първо ниво, най-близко до пазарните участници.
Законът за пазарите на финансови инструменти принципно е широко формулиран в тази си част, но изисква първо борсата да създаде правила, които да гарантират, че ще се избягват нарушения – има превантивна функция и второ, ако такива бъдат извършени ще има и достатъчно правила и процедури, за да гарантира че последствията от такива нарушения ще се отстранят. Самият закон предполага борсата независимо дали е склонна или не да изгради защитни механизми срещу закононарушение и то не само за нарушение на борсови правила, а и на нарушения в самия закон. Това предполага тя да е «първи страж” срещу евентуални нарушения, коментира Ранкова. Затова за нас е логично в един разумен вариант тези правомощия да намерят своето отражение в борсовия правилник, допълни тя.
От страна на няколко инвестиционни посредника е подадена жалба срещу одобрените текстове в борсовия правилник. В момента има административно обжалване пред комисията. Успоредно с това има и съдебно обжалване.
Длъжни сме да се произнесем в най-скоро време, каза Ранкова. Тези наши изисквания не са били самоцелни, но не смятам, че ще се стигне до ситуация и двата органа да санкционират за едно и също поведение посредниците, уточни тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *