Бил Гейтс си върна челната позиция в класацията на най-богатите хора в света

Съоснователят на Майкрософт Бил Гейтс се върна на първото място в годишната класация на сп. „Форбс“ на най-богатите хора в света, докато „гуруто“ по инвестициите Уорън Бъфет и мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим загубиха по 25 милиарда долара.

Гейтс изгуби само 18 милиарда долара в световната криза, която удари финансовите пазари миналата година и сега има 40 милиарда долара. Бъфет е с 37 милиарда, а Слим – с 35 милиарда.

Финансовата криза се отрази тежко на световния клуб на милиардерите. Десетте най-богати хора на планетата загубиха общо 238 милиарда долара – това е повече от БВП на Ирландия или Израел.

Общият брой на милиардерите в класацията за 2008 г. намаля до 793 души спрямо 1125 предишната година. Общото им богатство сега възлиза на 2,4 трилиона долара, докато година по-рано е било 4,4 трилиона. Средният милиардер сега има 3 милиарда долара, а през 2007 г. е имал 3,9 милиарда.

Най-много миналата година е загубил индиецът Анил Амбани, който от 31,9 милиарда долара е останал с 10,1 милиарда. Сънародникът му Лакшми Митал също е понесъл сериозни загуби. От 25,7 милиарда долара сега е останал с 19,3 милиарда.

Най-пострадали са Русия и Китай, което позволи на американците отново да доминират в класацията с 10 от челните 20 места. Ню Йорк замени Москва като град с най-много милиардери в класацията – 55 души, следван от Лондон с 28. Москва е трета с 27 милиардери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *