За 7 години разходите за болнична помощ са се увеличили 100 пъти

Между 2006 и 2008 година броят на хоспитализациите в болница се е увеличил с 36 процента в сравнение с предишните години. Това сочат данните от статистиката на НЗОК. По думите на нейния директор Румяна Тодорова, този ръст не се дължи на факта, че българите боледуват повече, а на това, че хронично болните се налага да влизат в болница средно три пъти годишно.
Парадоксът в България е, че до най-скъпото лечение се влиза безпрепятствено, докато до евтиното лечение трябва да се премине през личния лекар, коментира д-р Румяна Тодорова. „Цялата друга система, извънболнична, е регулирана. Единствената сфера, която не е регулирана, е болничната. Това е големия парадокс в България”. По думите й това не означава, че българите боледуват повече, защото „ако погледнем ЕГН-тата – те са едни и същи хора, това са хрониците”. „България няма нужда от болници за активно лечение, а има нужда от болници за хронично лечение”, каза още тя.
По повод десетата годишнина на Националната здравноосигурителна каса, която се навършва днес, доктор Орлин Геров – директор на регионалната каса в Русе си спомни, че когато работил в Замбия през 1992–1993 година там имало утвърдена здравноосигурителна система. „Радвам се, че след 10 години, започваме да заприличваме на Замбия”, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *