Битка за контрабандните канали видяха от БСП в конфликта Танов – Цветанов

Вероятно зад конфликта между вътрешния министър и шефа на митниците стои битка за контрол над контрабандата с цигари. Това заяви Корнелия Нинова от БСП, цитирана от БНР и „Фокус“.
„В този конфликт се включи по-късно и Дянков, който застана зад Ваньо Танов и го защити. Очевидно става въпрос за прехвърляне на отговорност, за бягство от отговорност. Не сме далеч от мисълта, че става въпрос за битка за овладяване на контрабандата между тях. Защото не може да има такъв ръст на контрабанда, без да се показва никакво действие за борба с това явление, ако не стои някакъв чадър над тези канали”, аргументира се Нинова.По думите й с драстичното увеличение на акциза на цигари, ръстът на контрабандата се е увеличил и в момента той е около 50%.

И законите и практиката регламентират, че МВР и Агенция „Митници” имат правомощия да се борят с контрабандата. Тоест двете институции само заедно могат да решат този проблем. Фактът, че те се противопоставят една на друга, означава, че не могат да го решат. Управляващите си признаха, че не се справят с проблема, допълни Нинова. Нека да бъдат изнесени имена и да се отива към съд и прокуратура.

В БСП още не сме коментирали кандидатура за президентските избори, каза още Корнелия Нинова. По повод на Корпоративна банка тя каза, че ръководителите на фирмите решават съобразно условията, предложени от банките къде да вложат средствата на фирмите. Но има и закони, които трябва да се спазват, допълни тя. Нинова даде пример, че докато е била директор на „Булгартабак“ са обсъждали къде да бъдат вложени средствата на дружеството и те са били в четири различни банки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *