СБ и МВФ искали по-висок праг за задължителна регистрация на фирми по ДДС

Да се вдигне прагът за задължителна регистрация на фирмите по ДДС, това са препоръчали експерти от Световната банка и Международния валутен фонд при срещите си с представители на Националната агенция за приходите, съобщи шефът на ведомството Красимир Стефанов в предаването „Седмицата” по Дарик. Той коментира идеята за задължителна регистрация на всички фирми по ДДС, а не само на тези с годишен оборот над 50 000 лева. Според него задължителната регистрация на всички фирми по ДДС първоначално ще има негативен ефект върху постъпленията в бюджета.

Красимир Стефановкоментира, че 50000 лева за днешната ни икономика е смешна сума. Така че, препоръката е точно обратната. Нещо друго, бих искал да кажа, че ако се регистрират всички фирми по ДДС категорично пак заявявам, че НАП пък няма капацитета да обхване контрола върху тях. Регистрираните фирми по ДДС в момента са 200000 приблизително. За периода от 2007 до към днешна дата от 100000 регистрирани фирми благодарение на ниския праг и благодарение на доброволната регистрация броят им скочи два пъти. При сегашното законодателство ако регистрираме всички дружества по ДДС, които в момента съществуват, при първоначалната си регистрация това ще има обратен ефект за бюджета. Тъй като в момента дружествата, когато се регистрират, имат право да поискат за наличните си активи възстановяване на ДДС, които са преди регистрацията”.

Изпълнителният директор на данъчните Красимир Стефанов допълни, че вече се наблюдава намаляване на спадовете в оборотите на фирмите, които се облагат.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„textsize“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„textsize“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 6) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *