Биткойнът се изстреля до над 600 долара за брой

Набиращата все по-голяма сила дигитална валута биткойн достигна нов връх спрямо щатския долар. Една единица от виртуалните пари вече се търгува за над 600 долара, съобщава The Verge.

Стойността на виртуалната валута се покачва непрестанно в последните дни, като рано сутрин в понеделник BTC/USD нараства с 81,88 долара, или 15,65%, до 605,00 долара.

На 22 ноември в Нюйоркския департамент по финансови услуги ще проведе публично изслушване по въпроса дали биткойните трябва да бъдат официално регламентирани.

Казусът с лицензирането на виртуалната валута, известен под названието BitLicense, е широко дискутирана тема в последните месеци. Според щатските власти подобен ход би спомогнал за по-добрата защита на потребителите, както и за борбата с прането на пари.

В началото на октомври властите в САЩ конфискуваха биткойни на стойност повече от 3 млн. долара и затвориха една от най-популярните платформи за търговия с валутата – Silk Road. Като част от подозренията за търговия с наркотици и други незаконни дейности Федералното бюро за разследване (ФБР) арестува и 29-годишния администратор на платформата Рос Уилям Улбрихт.

Обвиненията в подпомагане на незаконна дейност и блокирането на Silk Road удариха значително по имиджа на биткойните, като за момент цената падна до около 100 долара за брой. Впоследствие обаче виртуалните пари навлязоха в дълъг бичи пазар.

Популярността на биткойните бележи значителен растеж в последните месеци, след като известната дигитална валута привлича все повече интереса на бизнеса и потребителите. Според експерти в момента в обращение има около 12,2 млн. биткойни, като общата капитализация на пазара надхвърля 2 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *