Биткойнът се срина с близо 50% cлед хакерските атаки

Цената на биткойна се смъкна с близо 50%, след като трейдърите отдръпнаха рязко доверието си от алтернативната валута на фона на последните технически проблеми.

Стойността на един биткойн отстъпва в неделя до 274 долара при дневен спад от цели 46,54%

Отстъплението бе стимулирано от новините от около базираната в Токио платформа Mt Gox, която по-рано през седмицата бе принудена да спре всички тегления поради технически проблем – казус, който все още не е решен от екипа на сайта.

Към момента Mt Gox е третата по размер платформа в света, която осъществява около 1 млн. сделки на ден, пише Investing.

Междувременно пазарните участници бяха поставени под натиск, след като Silk Road 2 бе хакнат през уикенда. Хакерите откраднаха приблизително 4 500 биткойна, или около 2,7 млн. долара.

Въпреки силното отстъпление при цената на част от платформите пазарната оценка все още задържа позиции при някои от платформите. Според Bitcoin Price Index, изготвян от CoinDesk, цената на криптовалутата е надолу с едва малко над 5% до равнище от около 611,75 долара за брой.

Алтернативната валута продължава да не се радва на подкрепата на нито едно правителство или централна банка в света. Паричното средство е популярно основно за плащането на стоки и услуги онлайн.

Цената на виртуална валута удари рекордните 1 241,10 долара за брой на 29 ноември. В началото на октомври 2013 г. криптовалутата се търгуваше за приблизително 100 долара за брой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *