Златото се изстреля до тримесечен връх

Цената на златото достигна тримесечен връх в края на миналата седмица, а в началото на новата котировките продължават уверено нагоре. Повод за поскъпването на суровината дадоха по-слабите от очакваното данни от САЩ, които принудиха инвеститорите да пренастроят своите нагласи за бъдещето на икономиката.

Златото получи допълнителна подкрепа, след като новият председател на Фед Джанет Йелън увери пазара в запазването на текущата парична политика. Тя също така подчерта , че Фед планира да запази лихвените проценти в близост до нулата, докато равнището на безработицата не спадне под 6,5 на сто.

Фючърсите върху суровината с доставка през април поскъпнаха до сесиен връх от 1 321,50 долара за тройунция в петък – най-високото ниво от 7 ноември. Денят обаче завърши при 1 318,60 долара, или повишение от 1,43 на сто в рамките на сесията.

На седмична база жълтият метал поскъпна с 4,22 на сто.

Тази сутрин котировките се повишават с 0,5 на сто и атакуват именно нивото от 1 321,50 долара за тройунция.

Междувременно цената на среброто с доставка през март нарасна с 5,03% в петък, за да се затвори седмицата при 21,42 долара за тройунция – най-високото ниво от 8 ноември миналата година насам. В четвъртък сребърните фючърси поскъпнаха с 0,27% до 20,39 долара за тройунция.

За седмицата среброто повиши цената си с 6,95%, постигайки втори пореден седмичен ръст.

Неочаквано слабите данни за фабричната дейност в САЩ през януари подхраниха на опасенията, че икономическото възстановяване е загубило инерция в края на миналата година. Данните от петък показаха, че индустриалното производство в САЩ се е понижило с 0,3% на месечна база през януари в сравнение с очакванията за ръст от 0,5%.

Посредствените данни дойдоха ден, след като Министерството на търговията съобщи, че продажбите на дребно в страната са намалели 0,4% през януари, разминавайки се с очаквания за увеличение от 0,3%.

Данните на Комисията по търговия с фючърси на САЩ показаха, че хедж фондовете са повишили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 11 февруари. Нетните залози достигнаха 67 291 договори в сравнение с 59 408 в предходната седмица.

Медта с доставка през март от своя страна достигна дневен връх от 3,27 долара за паунд – най-високото равнище от 28 януари, преди да ограничи ръста си до 0,45 на сто, или 3,264 долара на паунд.

Цената на червения метал се покачи с 0,85% за седмицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *