Биткойн миньори замесени в корупционен скандал за $20 милиарда.

Съобщава се, че националната петролна и газова компания на Венецуела, Petróleos de Venezuela, S.A., липсва до $20 милиарда. В антикорупционното разследване са подозирани служители от правителствената агенция Superintendencia Nacional de Criptoactivos (SUNACRIP), която контролира крипто индустрията в страната, включително добива на Биткойн.

Крипто компаниите, които са били лицензирани под ръководството на SUNACRIP, като крипто обмени и платформи за плащания, също са прекратили дейността си поради регулаторни проблеми. Венецуелската крипто индустрия, някога считана за една от най-стабилните в света, в момента е спряла.

От март 2023 г. насам се появят слухове за правителствено посещение във ферми за добив на Биткойн, които се разпространяват в социалните медии и Telegram групите в цяла Венецуела. Националната антикорупционна полиция се разследва във връзка с потенциалните връзки между този крипто скандал и PDVSA, както и с местните миньори на Биткойн.

Необходимостта от подходяща документация и лиценз от SUNACRIP се проверява на всички венецуелски миньори на Биткойн. Въпреки че няма явни подробности за тези разследвания, се спекулира за арести и конфискация на активи.

Въпреки това, цивилните миньори на Биткойн не са били арестувани, а проверките за съответствие с изискванията се считат за рутинни, според Теодосио Пераса, ръководител на Criptominero C.A., компания за добив на Биткойн.

Разследванията на SUNACRIP до момента са довели до загуба на работните места на над 500 работници, а притежателите на криптовалутата Petro изразяват недоволство в Twitter поради спада на нейната стойност. Бъдещето на венецуелската крипто индустрия е несигурно и все още не е ясно дали миньорите и компаниите за добив на Биткойн могат да възобновят дейността си или правителството на Мадуро ще създаде нова регулаторна организация.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *