Защо мрежата на Lightning за Биткойн е по-добра от Visa и Mastercard?

Lightning мрежата е втори слой на Биткойн (BTC), който използва канали за микроплащания, с цел да разшири възможностите на блокчейна и да обработва транзакциите по-ефективно и по-евтино. Това е технологично решение, предназначено да реши проблемите, свързани с Биткойн чрез въвеждане на транзакции извън веригата, осъществени от две страни.

Средната такса за изпращане на сума през Lightning мрежата е само 0,0029%, което е хиляда пъти по-евтино от тарифите на платежните оператори като Visa и Mastercard.

Анализаторът на Glassnode, Джеймс Чек, заяви пред Cointelegraph, че текущата средна такса е 3,000 сатошита за 1 BTC, което е равно на $0,84 за изпращане на сума от $28,800.

Тази ставка е значително по-ниска от тарифата, начислявана от големите кредитни карти. Lightning мрежата беше предложена като възможност, която да превърне Биткойн в по-ефективен метод за плащане, а данните показват, че тя е бърза и евтина.

Въпреки това, пропускателната способност на мрежата може да бъде предизвикателство при плащания над $1,000.

Традиционните платежни системи като Visa и Mastercard налагат на продавачите такса от около 2-3% на транзакцията, което може да бъде скъпо за бизнеса.

Собственик на бизнес, който приема Биткойн, посочва в предстоящия документален филм на Cointelegraph, заснет в Кабо Верде, че получаването на плащания чрез чуждестранни Visa и Mastercard може да доведе до такси, надвишаващи 8%.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *