Биткойн: Над 1 милион адреса притежават 1 BTC или повече

Положителният аспект на спада на цената на биткойн е, че става по-достъпен за физическите лица, които желаят да влязат на пазара на криптовалути или да продължат да натрупват по-малки единици от него – така наречените сатоши. Съгласно данни от Glassnode, в момента над един милион адреса притежават повече от 1 BTC (приблизително $26,800).

Броят на адресите, притежаващи цял биткойн, се увеличи значително през февруари предходната година, когато цената на токена претърпя корекция след рекордния си връх. Дан Ашмор, ръководител на отдел „Проучвания“ в Investoo Group, обяснява, че притежаването на цял биткойн се равнява на приблизително половината от средната заплата в САЩ.

Въпреки че придобиването на един биткойн е станало сравнително по-лесно спрямо края на 2020 г., той отново може да стане недостижим за мнозина, ако цените отново се повишат. Ашмор подчертава, че по време на бичия пазар на пандемията имаше значително забавяне на растежа на адресите, притежаващи 1 биткойн или повече, но с понижаването на цената на биткойн възходящата траектория се възобнови и той очаква този модел да се запази и в бъдеще.

Въпреки присъщата на мрежата на биткойн децентрализация, разпределението на богатството е по-концентрирано, отколкото обикновено се предполага. Например само 7% от предлагането на биткойн (1.356 милиона BTC, оценени на $36.4 милиарда) е разпределено между близо 46.5 милиона адреса, които притежават някакъв BTC, но по-малко от един, докато останалите 93% (18 милиона BTC, на стойност $482.7 милиарда) се съдържат в рамките на един милион адреса, които притежават цял биткойн.

Това означава, че адресите, притежаващи повече от 1 BTC, представляват приблизително 2.1% от всички ненулеви биткойн адреси. Въпреки това статистиката е донякъде изкривена поради значителното количество BTC, държани в адреси на крипто борси, които представляват предимно агрегирани притежания на потребители.

Въпреки това увеличеният брой хора, притежаващи цял биткойн, може да означава повишена ценова стабилност, отразяваща съзряването на биткойн. Тъй като той е водещият актив в крипто икономиката, този сигнал може да означава по-широк растеж за цялостната екосистема на дигиталните активи.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *