Китайското правителство подкрепя развитието на блокчейн технологиите в страната

Инициативата за създаване на национален блокчейн изследователски център в Китай идва след неговото стартиране в град Пекин, който е подкрепен от Министерството на науката и технологиите. Очаква се центърът да си сътрудничи с университети, технологични компании и други изследователски институции за развитието на блокчейн сектора в страната. Въпреки че блокчейн технологията често се свързва с криптовалутите, китайското правителство заема твърда позиция по отношение на дигиталните активи и забрани търговията с криптоактиви през 2021 г. Според информацията, изследователският център се стреми да отдели технологията от случаите на използване ѝ в областта на криптовалутите.

Центърът планира също така да създаде национална блокчейн мрежа, която да свърже съществуващите блокчейни в Китай и да насърчи развитието на междуверижната съвместимост. Някои от известните китайски блокчейни включват ChainMaker, която се използва от Държавната мрежа за записване на данни за жизнения цикъл на въглерода във веригата, и медицинската верига Xiaotong, която позволява на медицинските институции, държавните органи и застрахователите да обменят информация по сигурен начин.

Въпреки забраната за търговия с криптовалути, някои крипто компании като Huobi се преместиха в Хонконг, за да заобиколят забраната и да се възползват от благоприятните за криптото политики на града.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *