БРИКС отбелязва нарастващ обем на търговията между Китай и Русия с над 40%

Обемът на търговията между Русия и Китай от януари до април 2023 г. достигна $73.15 милиарда, което е нараснало с 41.3% в сравнение със същия период на миналата година.

Данните показват, че вносът на Китай в Русия се е увеличил с 67.2% през първите четири месеца на 2023 г., достигайки $33.69 милиарда, докато износът на Русия за Китай също се е увеличил с 24.8% до $39.46 милиарда.

През април, двете страни обменят стоки на стойност $19.23 милиарда, като Русия е изнесла стоки за Китай на стойност $9.61 милиарда. Тези данни показват, че двустранните връзки между двете страни в различни сектори се задълбочават и разширяват.

Според информацията обемът на търговията между Русия и Китай нараства стабилно в последните години. През 2022 г. обемът на търговията между двете страни се е увеличил с 29.3% и е достигнал рекордните $190.27 милиарда.

Разрастването на търговските и икономическите връзки между Русия и Китай се улеснява от нарастващото търсене на енергийни и природни ресурси от Китай, както и от увеличаващото се предлагане на високотехнологични продукти от Русия. Двете страни проучват нови области на сътрудничество в областта на технологиите, инфраструктурата и финансите. Китайският президент Си Дзинпин постави нова цел за увеличаване на търговията между двете страни до $250 милиарда годишно.

Това показва, че Китай възприема Русия като важен партньор в своите усилия да разшири влиянието си в световната икономика. Китайското правителство активно насърчава инициативата „Пояс и път“ – мащабен инфраструктурен проект, който има за цел да свърже Китай с Европа и други части на Азия чрез мрежа от пътища, железопътни линии, пристанища и други инфраструктурни проекти. Географското положение на Русия и огромните ѝ ресурси я превръщат в ключов партньор на Китай за постигане на тази амбициозна цел.

В заключение, неотдавнашният скок в търговията между Китай и Русия показва нарастващите икономически връзки между двете страни. Очаква се разширяването на икономическото им сътрудничество да окаже положително въздействие върху световната икономика и да допринесе за развитието на участващите региони и държави.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *