Близо 11 млн. долара получили български НПО-та за 12 години от американски тръст

/© sxc.hu

10 846 601 долара и 40 цента са получили безвъзмездно български неправителствени организации от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа през последните 12 години. Фондът, чиято дейност вече е преустановена, е разпределил общо 75 милиона долара на НПО-та в седем държави от бившия соцлагер.

По повод медийни съмнения за прозрачността на финансиране на неправителствени организации в България пред Дарик един от членовете на директорския борд на тръста – Хайке Маккерън, обяви, че НПО-тата, които са получавали пари, „просто трябва да опишат ситуацията фактологически“.

„Ако предположим, че нямат причина да се страхуват, би трябвало просто да посочат тръста като един от източниците им на финансиране“, добави тя. Според нея по-разумно било финансирането на неправителствения сектор в седемте държави да бъде прекратено, след като те са влезли в Евросъюза. Ето какво обясни Хайке Маккерън пред Николай Тихов.

Тръстът вече е закрит, но сроковете на някои от финансираните от вас проекти продъжават и догодина. Има ли все пак хора, които продължават да контролират тези проекти?

Много обсъждахме как да се справим с това от техническа гледна точка, а и по отговорен начин. Имахме задължението да вложим парите в НПО-та до последния цент. Тук вече помолихме служителите ни да предложат организации, които те считат за заслужили. Последва дълъг период на проучване, преди да се изберат конкретните НПО-та, от които да сме достатъчно доволни и които да получат последния транш от финансирането. В момента наистина няма кой да следи как вървят тези проекти, но точно заради този подробен процес на проучване сме сигурни, че избраните от нас НПО-та са абсолютно изрядни и имаме доверие, че ще довършат проектите, за които сме ги одобрили.

Споменахте, че на моменти сте допускали грешки. Имахте ли процедура, чрез която се опитвахте да ги коригирате?

Стараехме се да си взимаме поука. Нямам спомен да сме правили грешка от типа някой незаконно да е присвоявал пари или каквото и да било друго законово престъпление. Като казвам грешки, имам предвид, че организации не са успявали да довършат започнатите проекти, или пък са искали неколкократно да бъдат удължени заложените срокове, докато в крайна сметка не сме виждали, че нещата не вървят добре. Но съм твърдо убедена, че в нито един случай не сме финансирали мошеници.

Наскоро у нас имаше пресконференция, на която основателят на едно НПО беше пряко попитан откъде получава финансирането си, и той избегна да отговори. Дни по-късно излезе вестникарска публикация за финансирането от страна на тръста на няколко български НПО-та. Притеснява ли ви подобна негативна публичност?

Не бих могла да коментирам, тъй като не съм изцяло запозната с подробностите, но ако трябва да говоря по-общо, мисля, че тези НПО-та просто трябва да опишат ситуацията фактологически. Ако предположим, че тези хора нямат причина да се страхуват, ръководителите на тези организации би трябвало просто да посочат тръста като един от източниците им на финансиране и да призоват хората да разгледат документацията им, така че да няма въпроси относно легитимността. Всички финанси, които сме разпределяли през годините, са публикувани в сайта ни http://www.ceetrust.org/grants-database.html, така че всичко е прозрачно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *