Силни гласове във ФЕД за ограничаване на стимулиращата политика

©

Автор: Моney.bg

Управителят на Фед на Ричмънд Джефри Лакър заяви снощи, че Федералният резерв не само трябва да започне да намалява обема на покупки на американски ценни книжа на следващото си заседание през септември (на 17-и и 18-и септември), но би трябвало да започне да намалява и покупките на ипотечно-гарантираните книжа (т.нар. MBS).

Бих желал да видя на първо време намаляване на покупките на MBS-и, заяви Лакър в отговор на въпрос на журналисти. Аз биха отишъл и по-далече и биха защитил идеята, че Фед трябва да „превърти“ притежаваните, но изтичащи ипотечно-гарантирани книжа, в американски държавни облигации, вместо да бъдат купувани отново MBS-и, предложи той. Основното намаление на паричните стимули трябва да се концентрира върху ипотечно-гарантираните книжа, заключи Лакър, който е един от най-големите противници на паричните стимули на Фед, но без право на глас на заседанието на Резерва през настоящата година, предаде БНР.

Според настоящата програма за „количествени улеснения“ Фед купува американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец – американски държавни облигации за 45 млрд. долара и ипотечно-гарантирани книжа за 40 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *