Изпитват ли трудности банките в България?

По повод анализ на пазара за това, че през последните 4 години банките в България са съкратили клоновата си мрежа, Василев сподели също потвърди тези тенденции. Той добави, че през 2007-2008 г., когато имаше бум на кредитирането и борба за нови клиенти, банките откриваха нови клонове много активно. В момента статистиката на БНБ показва отрицателен ръст на новоотпуснатитепотребителскиипотечни кредити, което свива печалбата на банките. В тази ситуация е съвсем естествен процес клоновата им мрежа да намалява.

Василев добави, че друга причина за намаляването на банковата клонова мрежа е навлизането на нови технология, като например интернет и телефонно банкиране. Те позволяват стандартните операции, като преводи да бъдат правени от разстояние, без да се изисква физическото присъствие в клон на банката.

Като трета причина за оптимизацията на банковата клонова мрежа е, че част от банковотопотребителско кредитиранепреминава в небанковия сектор и в частност към дружествата забързи кредити. Тези дружества са по-гъвкави, по-бързи и темпа на небанково кредитиране расте.

Василев сподели, че 4-5 от големите банки в България имат силно развити он лайн канали, чрез които активно привличат нови клиенти. Голяма част от банките обаче за съжаление все още нямат изградени такива канали и работят както се казва „off line”.

Основно за тенденциите на банковия пазар, Василев сподели, че отново има спад на лихвите подепозити. При заемите спад също за забелязва, цитирайки стойностите на Индексите Моите Пари заипотечни кредити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *