Близо 30 кредитни посредника са вписани в регистъра на БНБ

От началото на годината до 15 септември в регистъра на Българската народна банка (БНБ) за кредитните посредници са вписани 19 български посредника и 7 от ЕС, показва справка в сайта на финансовата институция.

Припомняме, че всички кредитни посредници трябвше до 21 януари 2017 г. да подадат документи за регистрация в БНБ, ако искат да продължат да упражняват дейността си. Таксата за вписване е 3 хил. лв. и въпреки очакванията, че минимум 30 кредитни посредника ще подадат документи още в началото на годината, до съвсем скоро регистрираните бяха по-малко от 10.

Кредитните посредници са длъжни да уведомяват в 15-дневен срок БНБ за всяка промяна в информацията, представена във връзка с вписването в регистъра. Корекция на данните ще им струва по 500 лева съгласно Наредба 19, приета на 20 октомври 2016 г.

Според централната банка „кредитен посредник” е лице, което не действа като кредитор или нотариус, а свързва пряко или непряко потребител с кредитор или кредитен посредник и извършва своята търговска дейност срещу заплащане в парична или в друга форма.

С измененията в наредбата беше въведена и задължителна застраховка „Професионална отговорност“ за кредитните посредници.Изчисленията на бранша показват, че тя ще струва между 4 хил. и 6 хил. лева годишно.

Българската народна банка ще съхранява всички документи, представени на хартиен носител и в електронен вид от кредитните посредници за вписването им в регистъра и за заявените промени, в срок 5 години от датата на заличаване от регистъра на съответния кредитен посредник или от датата на отказа за регистрация.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *