Германия, Австрия и Холандия остават срещу България за Шенген

Официални представители на Германия, Австрия и Холандия се противопоставиха на възможността България и Румъния да влязат в близко бъдеще в Шенгенската зона или да приемат еврото за национална валута, пише Romania Insider. Позициите им са в контрапункт на мнението на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, че България и Румъния е крайно време да се присъединят към Шенген.

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви, че за София и Букурещ „не вижда възможност за влизане в Шенгенското пространство”. „Честно казано, те (България и Румъния – б.р.) все още имат много път за извървяване. Решението няма да бъде взето днес”, заяви Мезиер.

Първата негативна реакция от изказването на Юнкер по време на годишната му реч за състоянието на Европейския съюз (ЕС) в сряда обаче дойде от Австрия. Канцлерът Кристиан Керн коментира, че подходът на председателя на ЕК е безразсъден. Австрийският министър на външните работи Себастиан Курц добави, че „Еврозоната и Шенгенското пространство са отворени за всички, които изпълнят критериите”, както и че, ако „тези критерии не бъдат изпълнени, нищо не е възможно”, информира economic.bg.

Холандският министър-председател Марк Рюте също се включи в критиките спрямо изразената от Юнкер подкрепа спрямо Бъллгария и Румъния. Рюте коментира, че се противопоставя на влизането на двете балкански държави в Шенген, подчертавайки, че визията за бъдещето на ЕС, изложена от Юнкер в сряда в пленарната зала на Европейския парламент (ЕП), е „романтична”.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *