Бляскави перспективи пред икономиката на България

По време на седмата бизнес кръгла маса на The Economist, министърът на финансите на България Пламен Орешарски представи темата: ,,Осигуряване на стабилност и растеж“. Събитието се проведе при закрити врати, но разполагаме с презентацията на министъра.

Обобщено може да се каже, че Министерството на финансите има изключително положителни очаквания за развитието на макроикономиката на България. Това може да се види и на графиката по-горе. Хармонизираният индекс на потребителските цени действително отбелязва връх през настоящата година – но тенденцията ще се обърне още през следващата година и инфлацията през 2008 г. ще е по-ниска дори от тази през 2006.

Силният ръст на БВП ще се запази около 6% и даже леко ще се увеличи през трите години до 2010. Потреблението малко ще се съкрати през 2008 (вероятно за да се изпълнят статистическите цели по инфлацията), след това ще се стабилизира на тази-годишните равнища.

Огромният дефицит във външната търговия ще започне рязко да се свива, започвайки още от тази година. Тъй като приоритет на правителството е поддържане на макроикономическа стабилност и високи темпове на икономически растеж, за нас всъщност е добре, че преките чуждестранни инвестиции ще започнат да намаляват още от тази година, както се вижда от графиката, показана от министъра.

Много позитивни въздействия се виждат в понижаването на данъчната ставка на корпоративния данък до 10%. В резултат на този ход данъчните приходи съществено ще се увеличат и за 2007 г. се предвижда те да достигнат невижданите поне от 2002 г. близо 3.4% от БВП.

Същото позитивно движение се очаква след въвеждането на 10% подоходен данък през 2008 г.: близо 3.5% от БВП приходи от ДОД. Очаква се положителен ефект в резултат стимулиране на икономическата активност и насърчаване на висококвалифицирания труд. Премахва се необлагаемия минимум.

Инвестиционната политика у нас, подпомогната от фондовете на ЕС, има за фокус развитието на транспортната инфраструктура и опазването на околната среда. Основни приоритети на бюджета остават образованието и здравеопазването. Ще се увеличат детските надбавки и обезщетенията за отглеждане на деца.

В резултат на политиката за положителни бюджетни салда, фискалният резерв се поддържа на високи нива. Международните резерви на страната съответстват на над 180% от паричната маса и гарантират вноса за 5-6 месеца напред.

Дефицитът по текущата сметка се дължи главно на значителните вътрешни инвестиции. По-конкретно, фундаменталните фактори, определящи наличието на толкова солиден дефицит по текущата ни сметка, са до един чудесни неща, от които не можем да се лишим: членството ни в ЕС, високата възвращаемост на вътрешните инвестиции, високия размер на преките чуждестранни инвестиции, нарастване на вътрешното търсене, особено на инвестициите, положителни очаквания за бъдещите доходи.

Така че има редица индикатори, гарантиращи устойчивостта на текущата ни сметка. Основни предизвикателства пред икономическата ни политика са гъвкавостта на пазара на труда и диверсификация на външната търговия.

Правителството и БНБ вече са в процес на предприемане на съответните мерки за включването на България в европейския валутен механизъм ERM – 2. България е готова да усвоява средства от Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *