Броят на природните бедствия по света се е повишил с около 20%

Броят на природните бедствия по света се е повишил с около 20% за една година и е достигнал рекордно равнище, се посочва в годишния доклад на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и на Червения полумесец, която приписва тенденцията на последиците от промените в климата, предаде Франс прес.

Федерацията е регистрирала 427 природни бедствия през 2006 г. Повишението е достигнало 70% в периода 2004-2006 г. според доклада, публикуван днес.

„Данните потвърждават тенденцията от последните годзини“, заяви пред журналисти генералният секретар на федерацията Марку Нискала.

През последното десетилетие (от 1997 до 2006 г.) броят на природните бедствия се е увеличил с 60% в сравнение с предишното (от 1987 до 1996 г.),т.е. от 4 241 на 6 806.

Между двата периода и броят на жертвите се е удвоил от 600 000 на 1.2 милиона. Броят на пострадалите средно на година се е повишил от 230 на 270 милиона души.

Увеличението отчасти се дължи на по-добрата отчетност на по-малките бедствия, но безспорно е и нарастването на броя на големите катастрофи, изтъква организацията.

С доклада тя цели да привлече вниманието към жените, възрастните хора, инвалидите и малцинствата – обичайни жертви на дискриминация, които са ощетени допълнително при природни бедствия.

Три пъти повече жени, отколкото мъже, са загинали в Азия от катастрофалните вълни цунами през декември 2004 г., защото по време на катастрофата са си били вкъщи, а мъжете им – на работа, се посочва като пример в доклада.

Някои малцинства, като далитите в Индия и тамилите в Шри Ланка, не са получили адекватна помощ впоследствие поради политически, етически или религиозни причини.

Страдат и възрастните, било защото не могат бързо да се движат, било защото живеят в изолация, особено в градската среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *