Бл. Белев: Биткойнът и златото ще се допълват занапред в страхотна симбиоза

Благовест Белев е управител наестонската компания за покупко-продажби на инвестиционно злато „Тавекс“ за България. Компанията стъпи на българския пазар през 2009 г.Оборотът ѝя нарежда на първо място в Естония като обменно бюро и на първо място в балтийските държави и Скандинавия по продажба на инвестиционно злато и сребро.

Белев е един от големите застъпници в полза на набиращата все по-голяма сила криптовалута биткойн. Разговаряме с него за ползата от електронните валути и какво влияние могат да имат те върху пазарите в дългосрочен план.

– Г-н Белев, ако можем да изтъкнем две ключови тенденции, които движеха търговията през 2013 г., това са първото поевтиняване на златото на годишна база от 2000 г. и силният ръст на биткойна. Можем ли да търсим някаква зависимост между двете явления?

Паралел между двете тенденции трудно можем да направим, тъй като златото е един от най-ликвидните финансови инструменти с обща стойност над 7 трлн. щатски долара. Биткойн, от своя страна е технологичен експеримент, който мощно заяви своето присъствие във финансовия свят, покачвайки цената за брой от 13,5 долара до над 1 200 долара през 2013 г. Занапред обаче, двата актива ще се допълват в страхотна симбиоза, тъй като биткойнът е най-доброто средство за разплащане в света, а златото е най-добрият актив за запазване на покупателната стойност.

И двата актива са подценени към този момент, разликата е само, че златото като пари съществува от 5000 години, а биткойнът от 5 и съответно е все още непознат. Не трябва да забравяме, че биткойн преди всичко е платежна система, която може да се развива и има нужда от съпътстваща еко система, която да го направи още по лесен за използване.

– Както знаем, биткойнът е изграден на базата на алгоритъм, който лимитира „производството“ на нови единици до конкретен брой за даден период от време. Това е и основният му плюс спрямо другите електронни парични средства. Каква обаче е характеристиката му, на базата на която можем да го определим като валута?

Отново наблягам на факта, че биткойн е платежна система, която може да трансферира собственост чрез единиците биткойни, които се създават по предварително създадена схема и в същото време тяхната наличност е ограничена.

Основното предимство на биткойна са бърз и евтин трансфер, навсякъде по света, 24 часа, всеки ден. Поради липса на централна институция, която отговаря за тези трансфери не могат да бъдат налагани капиталови ограничения в рамките на определена държава, както се случи с финансовата система на Кипър през април.

Оказва се, че и конфискуването на биткойни от собственика е невъзможно, при взети адекватни мерки за защита. Биткойн изпълнява всички функции на съвременните пари и много хора го намират за ценна разменна единица поради лесната за ползване платежна система.

– През 2013 г., особено през втората половина, всички започнаха да говорят и да се интересуват от биткойна. Голям брой централни банки започнаха да му обръщат все по-сериозно внимание. Не му ли изигра обаче рязкото поскъпване лоша шега? Изглежда, че регулациите чукат на вратата.

Както е известно в маркетинговите среди – лоша реклама няма. Рязкото покачване на цената показа на целия свят, че биткойн не е просто “детски пари” в интернет, а истинска заплаха за сегашната банкова система. Лошото е, че голяма част от правителствата и централните банки по света видяха враг в лицето на електронната валута. В същото време тя успя да спечели милиони нови потребители.

Високата цена стимулира повече потребители и компютърна мощност, които защитават системата от злонамерени опити за измама. В момента всички правителства обсъждат как могат да регулират биткойна, но единствения извод, до който стигат е че могат да го признаят за легитимен финансов инструмент или валута, но на практика нямат много лостове за регулация. Дори и да наложат крайната мярка на забрана бизнаса да приема биткойн за разплащане, това не означава, че хората ще спрат да го използват. Особено добро приложение за електронната валута има в държави с проблемни валути и традиционно неспазване на законите като Индия, Аржентина и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *