Орешарски: Има лъч надежда

Ако си припомним как започна 2013 г. и начина, по който приключи, действително има лъч надежда – като икономически индикатори и като настроения в обществото. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по ТВ7, пише BGNES.

„Давам си ясна сметка, че разликата между този лъч надежда и подобряването на стандарта на хората все още е много голяма и тя трябва да бъде запълнена с много работа от всички нас и на първо място от кабинета“, добави премиерът.

Министър-председателят изтъкна, че не е привърженик на извеждането в приоритетност на определени сектори, защото това означава да се изоставят останалите. Според него е важно да се създават добри условия за стопанска активност във всички сектори, а естествените сравнителни преимущества на страната ще развият определени сектори като например селското стопанство, туризма, машиностроенето.

„Добре е да експортираме. Има известно съживяване в експорта във втората половина на 2013г.“, каза премиерът. Той изрази очакване, че тази година експортът и инвестициите ще бъдат движещите фактори на растежа. Орешарски добави, че е важно да се подобри и вътрешното търсене.

Според премиера НАП и Митниците са се справили прилично за миналата година. „Изпълнението на приходната част е по- добро от очакванията в средата на годината. Тогава оценките за неизпълнение на приходите възлизаха на около 1 млрд. лв., а в края на годината неизпълнението е доста по- малко. Имаме набелязани мерки да подобрим още повече събираемостта на приходите“, заяви министър-председателят.

По отношение на заетостта и на безработицата премиерът Орешарски каза, че те зависят в голяма степен от икономическото възстановяване. „Очаквам през 2014г. да забележим осезаемо възстановяването и тази година да бъде първата в последните пет, в които да направим по- отчетлив икономически растеж“, подчерта г-н Орешарски.

С ускоряването на икономическия растеж ще можем да водим и по-активна социална политика, заяви министър-председателят Пламен Орешарски.

Стъпките, които продължаваме да правим, включително и чрез Бюджет 2014, дават една малка стъпка за подобряването на материалното положение на най-бедните наши съграждани. Не смея да твърдя, че това положение се е подобрило драстично, но работим в тази посока и първите признаци вече се чувстват, подчерта министър-председателят Орешарски.

Той смята, че реформи в смисъла на 90-те години на миналия век не са ни нужни. Основните реформи са извършени, много от секторите и системите вече са реформирани, посочи Орешарски. Според него главният проблем е в подобряването на работата на тези системи, фините им настройки.

„Много от системите обаче не работят добре и усилията трябва да се насочат към фината им настройка, така че да заработят по-ефективно в интерес на гражданите. От тази гледна точка ще се постараем да подобрим работата на образованието в посока на професионално обучение; на здравеопазването – да се подсили Спешната помощ и да се създадат предпоставки за реформиране на болничната помощ, да прегледаме лекарствената политика“, заяви премиерът.

„Ще се концентрираме върху подобряването на административните услуги – в интерес на бизнеса и гражданите „, добави още той.

Премиерът припомни, че през 2009 г., т.е. преди идването на власт на партия ГЕРБ, размерът на дълга е бил 10 милиарда лева. През март 2013 когато правителството на Бойко Борисов вече не беше на власт той възлизаше на 14,5 милиарда лева. През периода 2009-2013 не чух експертите от неправителствените организации да коментират дълга, отбеляза Орешарски.

Той смята, че ако нашият дълг от около 17% от БВП е опасен, тогава повечето страни от Европейския съюз трябва да са на ръба на фалита. „Какво да кажем за Германия, която има дълг от 80% от БВП или Италия, където той надхвърля 100% от БВП?“, заяви Орешарски.

Министър-председателят подчерта, че по този показател, който е един от малкото – дълг към БВП – България е по-добре от всички останали европейски държави, с изключение на Естония. Той още веднъж напомни, че миналогодишните заеми са взети, за да се платят дългове, натрупани през миналите години.

Попитан за контактите му със западни лидери Орешарски заяви: „Всички важни въпроси се решават на Европейските съвети. Това е място за контакти и интензивни разговори между лидерите на държавите-членки“.

Министър-председателят коментира и отношенията си с държавния глава. „От моя страна няма промяна в отношението към президента. От началото на мандата си се отнасям с необходимото уважение към президентската институция“, заяви Орешарски и добави: „Винаги сме имали с президента добросъседски отношение в прекия и преносния смисъл. Виждаме се периодично и разменяме мнения по важните и трудни въпроси“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *