БНБ очаква одита за КТБ

Днес изтича крайният срок, който Българската народна банка даде на трите одиторски фирми, проверяващи банковата група КТБ, за изготвяне на техните доклади.
Одиторската проверка е извършена от три компании – „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД“, заявиха от БНБ.

След като се запознае с анализите, УС на Националната банка ще оповести своето решение за съдбата на КТБ и то ще влезе в Министерския съвет.
Вариантите са два– отнемане на лиценза и обявяването на фалит на КТБ, което означава откриване на процедура по изплащане на гарантираните влогове, или – оздравяване на банката и отварянето й за клиентите след месец.

До 31 октомврие срокът за отчета за капиталовата адекватност на КТБ на база изготвената пълна оценка на активите и след извършване на съответни счетоводни операции.

До 20 ноември ще се приемат предложения за оздравяванена банката.

КТБ беше затворена на 20 юни.

Очакваният доклад за състоянието на КТБ (и дъщерната й банка „Виктория“) е ключов и заавстрийския фонд ЕПИК, който засега единствен е заявил интерес към оздравяване на банковата група.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров посъветва управителя на БНБ Иван Искровда не крие докладаи да го представи публично, но бе категоричен, че не знае какво пише в него.

„Под похлупака, държан над КТБ, ще се окаже дупка и ще стане ясно колко хора са се хранили от тази дупка“, каза Цацаров.

Мажоритарният собственик на банката Цветан Василев коментира пред Нова телевизия от сръбската столица Белград:

„Моето мнение сякаш никой не го иска.Направил съм всичко възможно консорциум да направи специална офертаза КТБ. Тя е направена, но БНБ мълчи. Ще говорим, когато му дойде времето“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *