Рязко ускоряване на строителството в Еврозоната

Строителството в еврозоната и в целия Европейски съюз като цяло нараства. По-голямо ускоряване има в езрозоната. България обаче е сред малкото страни в ЕС, където за трети пореден месец има влошаване в сектора. Това показват обявените днес данни на Евростат.

Строителството в 18-те страни от валутния съюз нараства с 1,5% през август на месечна база след лек ръст с 0,3% през юли. На годишна база обаче е отчетено понижение с 0,3% спрямо август 2013 г., след спад с 0,5% през юли 2014 спрямо същия месец година по-рано.

Строителната индустрия във всички страни-членки на ЕС регистрира повишение през август с 0,5% на месечна база след ръст от 0,4% през юли, но на годишна база се понижава с 0,8% след повишение с 0,2% през юли.

Данните на Евростат показват, че у нас за втори пореден месец (на месечна база) строителството през август се понижава с 1,6% на месечна база след понижение с 0,6% през юли. Това представлява влошаване на българския строителен сектор за трети пореден месец, след като през май строителството в нашата страна отчете за последно нарастване с 1,8%. Европейската статистика отчита по-слаби данни на месечна база още Великобритания (спад с 3,2%), Германия (-2,0%), Полша (-1,8%) и Словения (-1,8%).

На годишна база строителството в България през август спада с 0,3% след ръст от 4,2% през юли. По-голям от нашия спад на годишна база е отчетен в Холандия (-1.3%), Великобритания (-2.5%), Германия (-2.6%), Португалия (-6.6%) и Румъния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *