БНБ печата 61 милиона нови банкноти догодина

БНБ  предвижда да пусне в обращение общо 61 милиона броя нови банкноти от три номинала, които  ще отпечата БНБ през 2017 година. Разходите за тях ще възлязат на 7 милиона лева, предвижда бюджетът на централната банка за догодина.В обращение ще влязат и нови 188 милиона броя, като това ще струва 11 467 000 лв., или с 4,7% повече отколкото през изтичащата година.

Производственият цикъл е затворен и включва всички операции от изработване на печатни форми до довършване и опаковане. Извършва се входящ контрол на основните материали, текущ контрол на отделните производствени единици и контрол на готовите продукти. Печатница на БНБ“ АД е оборудвана с най-съвременна техника за цялостен цикъл на изработка на широка гама от защитени печатни продукти – от създаване на концепция и дизайн до опаковка и доставка. В портфолиото от продукти са включени банкноти, лични документи, ценни книжа с различна степен на защита и персонализация, както и стандартна печатна продукция.
Машините имат възможност за офсетов и металографски печат. При производството на различни видове защитени докумети се използват и машини за апликиране на холографско фолио и кинеграми, преговане и щанцоване. Печатницата разполага със специализирана линия за книговезка обработка на документи тип “книжки”.
„Печатница на БНБ“ АД бе първата в България, закупила новата хибридна преса All- in-One Hybrid Tax Stamp Press на Goebel. Това ни даде нови и уникални възможности да се утвърдим като лидер на българския пазар.
Печатницата разполага и с високотехнологични софтуерни продукти за дизайн, както и оборудване за предпечат и всички видове печат, които предлага.
Видове печат:  Офсетов печат за листова и ролна технология, с възможности за ирисов печат на сух и мокър офсет;  Металографски печат; Ролен и листов сито печат; Мастиленоструен и лазерен печат и персонализация; Ролна и листова апликация на холограми. Довършителните работи включват: Автоматична линия за довършване на банкноти; Автоматична линия за довършване на паспорти; Автоматична линия за довършване на акцизни бандероли; Гъвкави производствени линии за довършване на различни видове ценни книжа. Печатницата на БНБ гарантира контрол на качество и количество на всяко ниво на производствения процес, съобразен с международните стандарти. Всички ценни книжа се произвеждат под контрола на Министерство на финансите.
Системата за контролирано унищожение на макулатури, гарантира прозрачност и проследимост на вложените материали.
Когато определят необходимото количество банкноти и монети, в БНБ вземат предвид подмяната на изхабените в обращението, както и поддържането на запаси банкноти и разменни монети.
За експертизи и унищожаване на негодните пари през 2017 г. ще бъдат отделени 1,57 милиона лева, като в тях е включено претопяването на сребърни монети на стойност 1,56 млн. лв.
За 2017-а БНБ предвижда разходи за издръжка 94 милиона лева. Те са свити с 2,7% спрямо тази година.
За заплати на персонала ще бъдат отделени 27,5 милиона лева. От БНБ отбелязват, че възнагражденията на членовете на управителния съвет остават непроменени.
Управителят Димитър Радев и догодина ще получава 15 368 лв. на месец, подуправителите по 13 173 лв., а другите членове на УС по 4391 лева.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *