САЩ издоиха здраво две европейски банки

САЩ чрез своите съдебни послушници издоиха  близо 12,5 милиарда долара от „непослушни“ европейски банки. Така Дойче банк прие да плати 7,2 млрд. долара по споразумение със САЩ заради кризата с високорисковите ипотечни кредити, а  5.3 млрд. долара пък ще плати Креди Сюис.От сумата $7.2 милиарда, които Дойче банк (Deutsche Bank) ще плати, 3,1 милиарда долара са глоба за ролята на банката в кризата с високорисковите ипотечни кредити, съобщи финансовата институция през изтеклата нощ. Освен глобата, германската банка ще изплати 4,1 милиарда долара под формата на компенсации на щети, нанесени на нейни американски клиенти, включително и за преразглеждане на условията по отпуснатите вече кредити, се допълва в комюникето, цитирано от световните агенции и БТА.
Американските власти бяха обявили през септември, че ще поискат 14 милиарда долара от Дойче банк, обвинена, че е продавала с пълно съзнание токсични жилищни активи, преоформени във финансови продукти между 2006 и 2008 година. Банката, чиято централа се намира във Франкфурт, заяви тогава, че „няма никакво намерение“ да плаща тази сума.
Дойче банк посочи, че резултатите й през четвъртото тримесечие преди облагане ще са с 1,7 милиарда долара по-ниски заради тази глоба, но допълни, че уреждането на този спор „няма да повлияе чувствително“ на резултата й за цялата 2016 година. Дойче банк трябва да публикува предварителните си резултати за 2016 година на 2 февруари идната година.

Плаща и Креди Сюис
Швейцарската банка Креди Сюис (Credit Suisse) е постигнала споразумение с министерството на правосъдието на САЩ по въпроса с ипотечните кредити. Втората банка в Швейцария ще изплати на САЩ 5,3 милиарда долара, съобщи сайтът romandie.com, цитиран от БТА.
Банката ще внесе глоба от 2,48 милиарда долара или 2,52 милиарда франка, плюс 2,8 милиарда долара обезщетения за клиенти в замяна министерството на правосъдието ще спре процедурите, свързани с разследването на продажбата на книжа, обвързани с ипотечни заеми преди финансовата криза от 2008 година, посочи днес Креди Сюис.

Защо се плаща

Регулаторите в САЩ са на мнение, че Дойче банк и редица други големи банки, по време на световната финансова криза са занижавали оценки по рисковете по ценни книжа, които в крайна сметка са били продадени на американските ипотечни компании Фани Мей (Fannie Mae) и Фреди Мак (Freddie Mac), а те пък трябваше да бъдат спасявани от американското правителство.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *