БНБ разреши на ПИБ да купи 100% от капитала на „МКБ Юнионбанк“

Подуправителят на БНБ, ръководещ управление „Банков надзор“, Цветан Гунев издаде разрешение на „Първа инвестиционна банка“ да придобие всички акции с право на глас от капитала на „МКБ Юнионбанк“ ЕАД, съобщиха от БНБ.Подуправителят на БНБ, ръководещ управление „Банков надзор“, Цветан Гунев издаде разрешение на „Първа инвестиционна банка“ да придобие всички акции с право на глас от капитала на „МКБ Юнионбанк“ ЕАД, съобщиха от БНБ.

По този начин „Първа инвестиционна банка“ АД ще притежава пряко квалифицирано участие в размер на 100% от капитала на „МКБ Юнионбанк“ ЕАД.

При оценяване на заявеното от „Първа инвестиционна банка“ АД придобиване на „МКБ Юнионбанк“ ЕАД Централната банка е взела предвид, че това представлява стъпка към сливане на двете кредитни институции.

Предварителните анализи на БНБ показват, че по такъв начин ще се постигнат позитивни изменения в консолидираното финансово състояние на двете дружества.

МКБ Юнионбанк е една от динамично развиващите се банки в България през последните години. Към 31 март 2013 банката управлява активи от 1,56 млрд.лв. (около 800 млн.евро), финансирала е бизнеса и домакинствата за 1.25 млрд.лв. (около 640 млн.евро). В същото време привлечените депозити са за около 1 млрд.лв. (около 500 млн.евро).

MKB Bank придоби 60% от МКБ Юнионбанк през 2006, като за изминалите 7 години кредитният портфейл се увеличи с над 1 млрд. лв. (над 500 млн.евро), а привлечените средства постигнаха ръст от над два пъти.

Преди дни кредитната агенция „Fitch“ потвърди за трета поредна година възможно най-високия за България на МКБ Юнионбанк дългосрочен рейтинг от 'BBB+'. Рейтингът за подкрепа отново се запазва на „2″, което също е максимално високата стойност за страната в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *