БНБ: Рисковете пред финансовата стабилност растат

Българската народна банка предупреждава, че „агресивното преследване на пазарен дял и прекомерното раздаване на кредити от страна на българските банки повишава рисковете пред финансовата стабилност“.

В анализ публикувания анализ за третото тримесечие на миналата година се казва, че към края на септември 2007 г. бързо се е изчерпвал капиталовият излишък при няколко банки. Това е наложило емитиране на акционерен капитал и привличането на инструменти за подкрепа на допълнителен, за да се покрият рисковете.

Растежът на кредитирането продължава да е основен акцент в дейността на банките, отчита БНБ. По последни данни за цялата 2007 г. обемът на кредитите е нараснал с 64% до близо 37 млрд. лв., или 67% от брутния вътрешен продукт на страната.

Този ръст идва, след като в началото на 2007 г. БНБ отмени ограниченията за отпускане на заеми. Те бяха наложени върху търговските банки през 2004 г. по настояване на Международния валутен фонд главно заради бума в кредитирането на домакинствата, регистрирал над 80% ръст в края на 2003 г.

Мерките на централната банка „успокоиха“ пазара до нива 32% в края на 2005 г. и 24% в края на 2006. След отменянето им отпускането на заеми отново се ускори, което принуди БНБ пак да постави спирачка на пазара и през септември м.г. увеличи изискванията за минимални резерви на банките от 8 на 12% от депозитната база.

Кредитният риск продължава да е водещ от гледна точка на структурата на активите и поведението на банките. Все още системата има капиталов буфер, но тенденцията е към неговото стопяване, особено от март до септември, предупреждаваБНБ.

Причина е агресивното поведение на няколко от най-големите банки. По данни на БНБ техните усилия са били насочени към корпоративните клиенти, а обемът на раздадените кредити е много близко до обема на привлечените средства.

Преследването на пазарен дял се превръща във водещ мотив за мениджмънта на някои институции, което поставя под съмнение прецизността на техните преценки за възможностите на средата и поведението на конкурентите,се казва в анализа на БНБ.

Вече имало индикации за влошаване на част от кредитите.

„Налице са симптоми за бъдеща проблематичност на част от кредитните портфейли. Ето защо независимо от наличието на значим финансов ресурс за покритие на подобен риск в системата тези процеси трябва да се интерпретират като увеличаващи елементите на несигурност и директно влияещи върху финансовата стабилност“, коментира БНБ.

Въпреки тези оценки, през последното тримесечие на 2007 г. няма сериозни изменения в банковата система, процесите и тенденциите не поставят под съмнение основите на финансовата система.

Печалбите на банките за деветте месеца на миналата година е достигнала 855 млн. лв., като нараства с 61% (326 млн. лв.) спрямо същия период на 2006 г.

В края на септември петте най-големи банки (Уникредит Булбанк, Банка ДСК, Райфайзенбанк – България, ОББ и Първа инвестиционна банка) продължава да доминира в балансовото число на системата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *