Русия се присъедини към страните с дефицит в търговията с Китай

Русия се присъедини към клуба на страните с дефицит в търговията с Китай. През 2007 г. Китай за пръв път изнесе за Русия повече, отколкото внесе, пише „Ведомости“.

Това бе година на „голям скок“ за китайския износ, заяви търговският представител на Русия в КНР Сергей Циплаков. Китай е изнесъл стоки за 28,5 милиарда долара, а е купил за 19,7 милиарда /само преди година – излишъкът бе 1,8 милиарда долара/. Китайските доставки са нараснали с 80%, а руските – с 12%.

Китай се превръща в голям износител на машиннотехническа продукция, делът на която в руския внос от КНР е достигнал 30,5%, а стойността й е нараснала с 90%. Над два пъти е нараснал износът на автомобили и други видове транспорт, 1,8 пъти – на черни метали, 2,8 пъти – на дрехи.

За да увеличи делът на високотехнологичния износ, Китай през 2006-2007 г. повиши данъчното бреме на суровините. Китайският износ ще расте бързо, убеден е Циплаков.

Руският износ за Китай можеше през 2007 г. да расте и по-бързо. Но износът на петрол, основната експортна суровина в Китай, е намалял с 9% до 14,5 милиона тона: не съществуват ясни договорености за цените и „Роснефт“ не е сключил нови договори. Изпълняват се само задълженията по сключените по-рано, каза Циплаков.

На второ място по обем на износа в Китай е дървесината /през 2007г. – 25 милиона куб.м./. Расте износът в Китай на химическата /с 22%/ и на машиностроителната продукция /с 18%/, но делът на машиностроенето – 1,3%. САЩ, Европа и Япония отдавна внасят повече от Китай, отколкото изнасят.

Търговският излишък на Китай през 2007 г. достигна 262,2 милиарда долара /ръст от 48%/. Русия ще се опита да активизира своето присъствие на китайския пазар, заяви председателят на Руско-китайския център за търговско-икономическо сътрудничество Сергей Санакоев.

През 2007 г. започна работа руско-китайската Палата за износ на машиностроителна продукция, припомни, той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *