БНБ се подготвя за прилагането на промените за потребителските кредити

Заради предстоящото влизане в сила на промените в Закона за потребителския кредит управителният съвет промени дефиницията за референтен лихвен процент, съобщиха от институцията.

Според нея „референтният лихвен процент“ представлява пазарен индекс LIBOR, EURIBOR, SOFIBOR и/или индикатори, публикувани от БНБ и/или Националния статистически институт, или комбинация от тях. Референтният лихвен процент се използва като основа за изчисляване на приложимия към договора за кредит за потребители променлив лихвен процент.

В резултат от промените в закона кредиторът вече е длъжен да прилага референтен лихвен процент по определена от него методика, напомня централната банка.

Методиката трябва да съдържа ясна и разписана изчислителна процедура (формула), в която се посочват видът, количествените изражения и относителната тежест на отделните компоненти (пазарни индекси и/или индикатори).

Кредиторът е длъжен да публикува на интернет страницата си методиката и размера на референтния лихвен процент. Като разполага с методиката и формулата потребителят ще може сам да изчисли или провери прилагания към неговия договор за кредит референтен лихвен процент, уточняват от БНБ.

На свое заседание днес Управителният съвет на БНБ прие, че „индикатори, публикувани от Българската народна банка“ по смисъла на Закона за потребителския кредит (§ 1, т. 6 от Допълнителните разпоредби) са данните от лихвената статистика, изготвяна от БНБ и приложимите европейски правни актове, публикувани и поддържани на интернет страницата на БНБ.

В кратък срок ще бъде осигурен улеснен достъп за потребителите до данните от лихвената статистика чрез бърза връзка на началната страница на БНБ в интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *