БНБ съветва банките с гръцки собственици да изчистят портфейлите си

БНБ с инструкция към банките с гръцки собственици. Препоръката за изчистване на експозицията към централите е дадена преди повече от месец, пише „Капитал“.

Да изчистят портфейлите си от ценни книжа и депозити, които биха били донесли загуби, в случай че Гърция напусне еврозоната, е препоръката, която Българската народна банка е издала на банките с гръцки собственици.

Това каза за „Капитал“ източник от кредитна институция с акционери от южната ни съседка. „Бяхме вежливо посъветвани за това преди повече от един месец“, посочи той. Но допълни, че и без инструкцията местните поделения на гръцките банки отдавна са изчистили балансите си от подобни активи и не са заплашени директно от евентуално влошаване на икономическата ситуация в южната ни съседка. В България оперират четири банки с гръцки централи – ОББ, „Пощенска“ и Пиреос през местни дружества и Алфа банк като клон. Те държат 23% от активите в системата към края на миналата година.

Информацията, че действия са предприели централните банки на всички държави от региона, в които гръцкият банков бизнес има влияние, публикува в края на миналата седмица един от най-големите вестници в Гърция Кathimerini.

Новината бе предшествана от негативни знаци от пролетната среща на Международния валутен фонд във Вашингтон, според които Гърция отказва да приеме условията, при които получава спасително финансиране от Европейския съюз, и следващия месец няма да разполага със средства, с които да плати падежиращи дългове, което е равнозначно на държавен фалит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *