Китайската централна банка с нови стимули

Азиатските индекси се понижиха в първия ден от новата седмица, а китайските индекси заличиха силния си първоначален ръст след оповестяване на стимулиращите мерки от страна на централната банка на страната, свързани с намаляване на задължителните минимални резерви на банките.

На положителна територия сочат отваряне фючърсите на европейските индекси, като тези на немския DAX се очаква да отворят с около 25 пункта нагоре, или 0.2%, а на британския FTSE 100 с 0.5% на положителна територия.

В неделя централната банка на Китай понижи нивото на задължителните минимални резерви на банките за втори път през последните два месеца. Индексът MSCI Asia-Pacific загуби 0.9% от стойността си, след като се повиши до седемгодишен връх в края на миналата седмица. Японският Nikkei 225 се понижи с 0.1%, след като загуби 1.3% от стойността си през изминалата седмица.

“Няма причина инвеститорите да се притесняват твърде много след слабото представяне на фондовите пазари в петък“, коментира Норихиро Фуджито, главен инвестиционен стратег в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. Китайският основен индекс CSI300 се повиши в началото на деня, но в крайна сметка приключи със загуба от 1.7%. Хонгонгският основен индекс загуби 2.2% от стойността си.

В петък китайските регулатори повлияха сериозно негативно на пазарите, след като заявиха, че ще разрешат на финансовите институции да заемат акции от по-голям брой китайски компании за къси продажби.

Повишение сочат и фючърсите на щатските индекси. Тези на широкия индекс S&P 500 сочат отваряне с 0.5% нагоре. Лек ръст отбелязаха фючърсите на петрола днес, като брентът с доставка през юни се търгува при нива от 64.10 долара за барел.

Златото с незабавна доставка се търгува при нива над 1 200 долара за унция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *