БНБ: Убедени сме, че мярката не е добра

БНБ: Убедени сме, че мярката не е добра

В БНБ не са обсъждани административни мерки за налагане на капиталов контрол. Това заяви за „Стандарт“ Петър Андронов, главен директор в управление „Банков надзор“. Според него такава стъпка ще затрудни изключително много и ще оскъпи притока на капитали в България.

Мярката е доста драстична и се възприема по-скоро като теоретична концепция. Няма достатъчен брой убедителни примери, че прилагането й води до положителни резултати. Освен това нашите евроинтеграционни ангажименти са несъвместими с подобен екстремен модел на административна намеса. Да се предприеме нещо такова с една-единствена цел – подобряване на текущата сметка, означава да се поставят на изпитание всички останали позитивни макроикономически баланси в стопанството. Както и в частност устойчивото равновесие, до което банковата система достигна след толкова изпитания, коментира Андронов. Подобна стъпка може да се обмисля или прилага само в крайни случаи, признават и авторите на доклада.

БНБ ще затегне още повече мерките срещу нарастване на кредитирането. Това беше оповестено от управителя на институцията Иван Искров в края на миналия месец след приключване на поредната мисия на МВФ. По същото време Румъния се раздели с гръм и трясък с фонда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *