БНБ ще обжалва фалита на КТБ

Българската народна банка ще обжалва решението за фалита на Корпоративна търговска банка и ще настоява като дата за обявяване на банката в неплатежоспособност да се определи 30 септември, а не както реши съдът, 6 ноември 2014 г.

От централната банка съобщават, че ще обжалват в законовия 7-дневен срок решението на Софийския градски съд от 22 април, с което съдът обяви КТБ в несъстоятелност.

БНБ ще атакува частта, в която съдът е определил за начална дата на неплатежоспособност 6 ноември 2014 г. – датата на вземане на решение от УС на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ.

Позицията на Централната банка е, че като начална дата на неплатежоспособност следва да бъде определена датата 30 септември 2014 г., когато КТБ е отчела отрицателен собствен капитал и отрицателна капиталова адекватност в своите финансови и надзорни отчети.

„Както е известно, когато собственият капитал на банка е отрицателна величина, Управителният съвет на БНБ задължително отнема лиценза ѝ, което е направил със своето решение от 6 ноември 2014 г. на база отчетите на банката към 30 септември 2014 г.“, смятат от БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *