Гърция е готова да отстъпи

Гърция е готова да отстъпи по някои от ключовите искания на международните кредитори, ако ѝ бъдат отпуснати оставащите 7.2 млрд. евро от последната спасителна програма. Това става ясно от публикация в блога на гръцкия финансов министър, Янис Варуфакис.

Днес той е в латвийската столица Рига, където се провежда пореден кръг от преговорите между Гърция и кредиторите от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Настоящите разногласия с нашите партньори не са непреодолими. Правителството ни иска да реформира пенсионната система, да проведе частична приватизация на публични активи и да намери решение за необслужваните кредити, които запушват кредитните схеми в икономиката, както и да създаде напълно независима данъчна администрация и да насърчава предприемачеството, пише Варуфакис в блога си.

Той е съгласен на ограничаване на ранното пенсиониране в страната, което да направи гръцката пенсионна система по-устойчива. Продължаване на процеса на приватизация и създаване на напълно независима данъчна служба. Това са част от изискванията на международните кредитори.

Данъчната система на Гърция трябва да бъде преправена и органите, отговарящи за приходите, трябва да бъдат освободени от политическо и корпоративно влияние, смята Варуфакис.

Според него гръцката пенсионна система е болна. Кредитните схеми за икономиката са разбити. Пазарът на труда е опустошен от кризата, а производителността е в застой. Публичната администрация се нуждае спешно от модернизация, докато публичните ресурси трябва да се използват по-ефективно.

Гръцкият финансов министър обаче категорично отхвърля по-нататъшни съкращения на заплати или пенсии, както и поддържането на първичен бюджетен излишък /баланса преди плащанията по дълга/ с цел държавните задължения да бъдат намалени до 120% от БВП през 2020 година.

Варуфакис е категоричен, че в случая не става въпрос просто за преговорна тактика, а за създаване на истинска дългосрочна перспектива за излизане на Гърция от кризата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *