Бобева: Не се предвижда падане на ДДС ставката

Засега не се предвиждат промени в ставката на ДДС по отношение на храните и каквито и да било други стоки. Това заяви вицепремиерът с ресор икономическо развитие Даниела Бобева, предаде КРОСС.

Бобева коментира темата по повод въпрос на „Атака” дали правителството ще подкрепи предложението на партията за намаляване на ДДС върху храните. От трибуната на НС народният представител Илиан Тодоров цитира доклад на Европейската комисия, в който се други европейски страни са намалили този данък.

Въпросът с данъците върху храните и по-специално за ДДС-то, трябва да се разглежда в контекста на общото данъчно равнище на всяка държава, заяви Бобева. Вицепремиерът каза, че ще се запознае с предложението, но поясни, че засега не се предвиждат промени в ставката на данъка. Бобева припомни, че България е една от страните с най-ниско общо данъчно равнище в ЕС.

Браншът на хлебопроизводителите е един от най-активните в искането да падне ДДС ставката, конкретно по отношение на хляба. Представителите му твърдят, че в настоящата ситуация, при която данъкът е 20%, не са конкурентоспособни на вносната продукция. Те дори прогнозираха, че скоро румънският хляб ще залее пазара у нас, тъй като там ставката скоро ще стане 0%, което ще позволи на продукцията на северната ни съседка да се продава на по-ниска цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *