МВФ: Развиващите се страни няма да са локомотив на икономиката

Поради разочароващите резултати на развиващите се държави Международният валутен фонд (МВФ) е преразгледал своята оценка за перспективите на световната икономика, пише „Файненшъл Таймс”, цитиран от БГНЕС.

Според таен доклад на МВФ, с който вестникът разполага, Фондът вече не смята, че развиващите се страни могат да бъдат основният фактор, задвижващ световната икономика. Институцията е убедена, че импулсът ще идва от развитите страни, където темповете за растеж се ускоряват.

МВФ е подготвил този доклад специално за лидерите на Г-20. Финансовата институция ги моли да предприемат незабавни мерки, за да се справят с рисковете за бедните региони по света от забавянето на икономиката.

Но самите лидери могат и да не повярват на оценките на фонда. През април МВФ не можа да оцени точно състоянието на световната икономика. Тогава от Фонда предупреждаваха, че краят на свръхмеката парична политика на развиващите се страни може да доведе до увеличаване на напрежението на финансовите пазари и разпродажба на валута на развиващите се страни. Но МВФ се концентрира върху това, че възстановяването на световната икономика се наблюдава на три скорости: икономиката на САЩ се подобрява, а европейските страни са заседнали на границата между рецесията и стагнацията. Тази гледна точка беше отразена в прогнозите на фонда.

Тогава МВФ съветваше САЩ да намали темповете на съкращаване на бюджетните разходи, за да не навреди на икономиката. Сега от Фонда признават, че частното търсене се е оказало достатъчно силно, даже въпреки програмата за икономии. Същият съвет беше даден и на Великобритания. Сега МВФ съветва останалите страни да следват политиката на Лондон – да бъдат постигнати целите по бюджета и да се позволи на автоматическите стабилизатори да играят своята роля

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *